Σε ρυθμούς Ευρωεκλογών άρχισαν να κινούνται πλέον όλα τα κόμματα με μεγάλο ζητούμενο να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους, τα οποία διακυβεύονται εξαιτίας της μεγάλης αποχής που παρατηρείται σε όλες τις αναμετρήσεις για τους 6 εκπροσώπους της Κύπρου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Θυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή άγγιξε το εντυπωσιακό 56% αφού από τις 606,916 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους μόνον οι 258,914 ήταν πιστοί στο ραντεβού με την κάλπη. Για να είμαστε δίκαιοι το χαμηλό ενδιαφέρον στις ευρωεκλογές είναι παρευρωπαϊκό φανόμενο, αφού το ποσοστό συμμετοχής συνολικά στην ΕΕ το 2014 περιορίστηκε στο 42,54%. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν ότι το ποσοστό της αποχής στην Κύπρο θα είναι και αυτή τη φορά υψηλό, ίσως και μεγαλύτερο από το 60% γεγονός που ευνοεί τα κόμματα με πιστούς ψηφοφόρους, όπως π.χ. το ΕΛΑΜ.

ΔΗΣΥ

Στο Δημοκρατικό Συναγερμό ακούστηκαν παλαιότερα και σενάρια ακόμη και για 3η έδρα, σενάρια ωστόσο φαντάζουν εξωπραγματικά. Ως εκ τούτου η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επανεκλογή δύο ευρωβουλευτών με το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΔΗΣΥ έλαβε 97,732 ψήφους, ποσοστό 37,75% καταγράφοντας αύξηση κατά 1,76%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις εκλογές γιατί θέλει να διατηρήσει τη δυναμική των τελευταίων δύο εκλογικών αναμετρήσεων (βουλευτικές 2016 και προεδρικές 2018) από τις οποίες βγήκε νικητής. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου θα είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο. Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μάλιστα στα ψηλά δώματα της Πινδάρου, από όπου ακούγονται τα ονόματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Τορναρίτη και της αντιπροέδρου Στέλλας Κυριακίδου, της οποίας το όνομα ακούγεται και για την Κομισιόν. Έντονα ακούγεται και το όνομα του επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη αλλά το σενάριο φαντάζει ως απομακρυσμένο.

ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για τις ευρωκλογές και η προσπάθεια εστιάζεται στη διατήρηση των δύο ευρωβουλευτικών εδράνων. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη και το ενδιαφέρον στρέφεται στον δεύτερο καθώς ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου δεν θα είναι υποψήφιος γιατί ολοκλήρωσε το όριο των θητειών. Στο ΑΚΕΛ θα επιδιώξουν να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο με προσωπικότητες από όλες τις μεγάλες επαρχίες, ώστε να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση και συσπείρωση από όλη την Κύπρο. Ο Νεοκλής Συλικιώτης πιστώνεται στη Λεμεσό, λόγω καταγωγής. Ακούγεται επίσης το όνομα της εξ Αμμοχώστου Βουλευτού Σκεύης Κουκουμά και σε περίπτωση εκλογής την έδρα της στη Βουλή καταλαμβάνει ο Τουμάζος Τσελεπής. Η δημοφιλής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να φύγει εκτός Κύπρου, ενώ ο Σταύρος Μαλάς, του οποίου το όνομα ακούστηκε αρκετές φορές ξεκαθάρισε οριστικά δεν πρόκειται να είναι στο ψηφοδέλτιο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Στο τραπέζι βρίσκονται όμως και άλλα ονόματα, ανάμεσα σε αυτά του βουλευτή Άριστου Δαμιανού και του επαρχιακού γραμματέα Λευκωσίας-Κερύνειας Χρίστου Χριστοφίδη. Οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση με τον Άντρο Κυπριανού στο πηδάλιο του κόμματος. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το ΑΚΕΛ πήρε 26,98% και κατέγραψε απώλειες 8,37%.

ΔΗΚΟ

Συνωστισμός παρατηρείται στο ΔΗΚΟ όπου το μόνο σίγουρο επί του παρόντος είναι το ενδιαφέρον του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη για να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο ώστε οι πρώτες ευρωεκλογές που θα τον βρουν στο πηδάλιο του κόμματος, να έχουν θετικό πρόσημο. Η αδελφή του, Αναστασία Παπαδοπούλου, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια. Ετσι, πέραν του Κώστα Μαυρίδη, στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του στενού συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύση Παντελίδη. Το ΔΗΚΟ εμφανίζεται έτοιμο να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του και προσωπικότητες από άλλους κομματικούς χώρους αρκεί να τεθούν υπό την ομπρέλα του ΔΗΚΟ. Η φόρμουλα αυτή μάλλον αποκλείει την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ και τη φέρνει πιο κοντά σε μια πιθανή συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

ΕΔΕΚ

Στην ΕΔΕΚ όλα δείχνουν ότι το Κόμμα προσανατολίζεται για αυτόνομη κάθοδο στις Ευρωεκλογές, δεδομένου ότι δεν έχουν τελεσφορήσει οι πιθανότητες συνεργασίας με το Κίνημα Οικολόγων (εν αντιθέσει με το 2014 που κατήλθαν με κοινό ψηφοδέλτιο). Δεν υφίσταται καμία πιθανότητα συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ και η πρόταση της Ελένης Θεοχάρους για διμερή συνεργασία φαίνεται να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος, λόγω σοβαρών εσωκομματικών αντιδράσεων στην ΕΔΕΚ. Ως προς τα πιθανά ονόματα υποψηφίων, ο μόνος που μπορεί να θεωρείται σίγουρα υποψήφιος είναι ο νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος θα έχει μάλλον και τον πρώτο λόγο να εκλεγεί νοουμένου ότι η 6η έδρα θα καταλήξει τελικά στην ΕΔΕΚ. Στον αντίποδα, στο στρατόπεδο του Μαρίνου Σιζόπουλου ψάχνουν για ένα δυνατό όνομα που θα μπορέσει να αποτελέσει αντίβαρο στο νυν ευρωβουλευτή, με το όνομα του Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ, Χρήστου Ιακώβου να φαντάζει ως το επικρατέστερο. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος, Μαρία Βασιλειάδου, ενώ ακούγονται ως πιθανά ονόματα αυτά του Βουλευτή Ηλία Μυριάνθους και του Μέλους του Πολιτικού Γραφείου, Αντρειανής Οδυσσέως.

Υπόλοιπα Κόμματα

Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Περδίκης συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας και εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή τότε θα βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας. Πρόσκληση συνεργασίας απηύθυναν και στην ΕΔΕΚ, η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Εμπόδιο που απομένει είναι οι κακές σχέσεις μεταξύ ΕΔΕΚ και Συμμαχίας ή καλύτερα η ανυπαρξία επικοινωνίας μεταξύ Μαρίνου Σιζόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα. Τα συνάρια είναι δύο: Είτε η ΕΔΕΚ θα δώσει μόνη της τη μάχη για τη διατήρηση της έδρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είτε θα συνεργαστεί μόνο με Οικολόγους και Αλληλεγγύη και θα αποκλειστεί από τη συνεργασία η Συμμαχία Πολιτών. Στο ΕΛΑΜ εκτιμούν ότι με σοβαρή δουλειά και με ένα χαμηλό προφίλ, όπως στις προεδρικές ελογές, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκλογή αντιπροσώπου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Προβληματισμός υπάρχει κατά πόσον θα είναι υποψήφιος ή όχι ο Πρόεδρος του Κινήματος Χρίστος Χρίστου.