*του Διονύση Διονυσίου

Όλοι οι ρεπόρτερ των τηλεοπτικών σταθμών μας μετέδωσαν τα ρίγη  που αισθάνθηκαν όταν είδαν στον κυπριακό ουρανό τα ελληνικά F16 να υπερίπτανται της παρέλασης. Τα ρίγη συγκινήσεως βεβαίως των παρελάσεων είναι εντελώς διαφορετικά από τον κρύο ιδρώτα που περιλούζει όλους εμάς σε ώρες κρίσης. Όταν δηλαδή πετούν πάνω από τη Λευκωσία τουρκικά πολεμικά και δεν υπάρχει ούτε χαρταετός να τα αναχαιτίσει. Όταν τα τουρκικά αντιτορπιλικά καταπλέουν στην κυπριακή θάλασσα, ματαιώνουν γεωτρήσεις και κονιορτοποιούν διεθνείς υπογραφές που βάζει η Κυπριακή Δημοκρατία για εκμετάλλευση της ΑΟΖ της. Τότε δεν βλέπουμε αεροπλάνα και βαπόρια να έρχονται να υπερασπιστούν την κρατική μας κυριαρχία.

Τότε με σαρδόνιο ύφος θυμόμαστε μόνο τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου ότι η «Ελλάδα είναι εδώ» και τις υποσχέσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά ότι το ελληνικό ναυτικό θα προασπίσει την κυπριακή κυριαρχία στην ΑΟΖ μας. Θυμόμαστε τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ μας Νίκου Χριστοδουλίδη για τη σημασία των τριμερών επαφών με Αίγυπτο και Ισραήλ και επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Ρωσία εξαιτίας της στενής της σχέσης με την Τουρκία της μεταφέρει τα σωστά μηνύματα.

Θυμόμαστε αυτή τη γέρημη  την Ανταλκίδειο ειρήνη του 386 πΧ όταν η Κύπρος παραδόθηκε στους Πέρσες και τον Ξέρξη Β΄ γιατί πάντα ήταν μακριά. Θυμόμαστε, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται πλέον ως φάρσα με αεροπλανούθκια με ανόητα ρίγη να αναστατώνουν την σπονδυλική μας στήλη και άλλα πολλά, εν πολλοίς μασκαραλίκια.

Στην πράξη η Τουρκία κάνει ότι θέλει, επιβάλλει νέα τετελεσμένα κι εμείς απλώς περιμένουμε. Μέχρι την επόμενη παρέλαση. Μέχρι  να δούμε ξανά κανένα αεροπλανούδι κανένα τανκ κανένα πύραυλο τενεκέ να πετά πάνω και να περιφέρεται επί της  λεωφόρου  Τρόοδους για να ξαναρχίζουν τα ρίγη μας.

Όλα αυτά δυστυχώς αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας. Ότι δηλαδή οι πρόσφατες επαφές της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Νέα Υόρκη ήταν στην ουσία προβληματικές και ατελέσφορες.

-Από ό,τι διαφάνηκε δεν υπάρχει πλέον διαδικασία στο Κυπριακό. Όλοι αναμένουν τι θα καταθέσει επισήμως στην έκθεσή της η κ. Λουτ, κάτι βεβαίως που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι για το περιεχόμενό της, από το σκυθρωπό βλέμμα του Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη και την απροθυμία του να μπει στη συζήτηση επί της ουσίας. Ίσως γιατί διαπίστωσε ότι επί της ουσίας δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Ίσως είπαμε και κάποια πράγματα τα οποία αλλάζουν εντελώς τη διαδικασία των καλών του υπηρεσιών, όπως αυτές καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία συνεχώς επικαλείται η πλευρά μας.

-Από ό,τι διαφάνηκε στο ίδια κλίμα κινήθηκε στη Νέα Υόρκη και η τουρκική πλευρά. Η οποία βέβαια στο Κυπριακό και υπό τις συνθήκες μπορεί να κινείται πολύ πιο ελαστικά από μας. Ακούσαμε π.χ. δηλώσεις και για συνέχιση της συζήτησης στα 6 σημεία Γκουτέρες, ακούσαμε και για μυστικές και πρωτοποριακές και εναλλακτικές συνομιλίες ακούσαμε και απειλές από πλευράς Ερντογάν χθες, ότι κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα συμφέροντα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με λίγα λόγια ίσως για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει στο Κυπριακό ότι είναι χαμένη στο Διάστημα. Στην κυριολεξία δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Ακολουθούμε μια κούφια τακτική η οποία δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουμε ελπίδα να κερδίσουμε. Τα όπλα μας είναι διπλωματικά, πολιτικά οικονομικά. Δεν θα κερδίσουμε τους Τ/κ και την ειρήνη με στρατιωτικές παρελάσεις. Δεν μπορούμε να βρούμε λύση κάνοντας δηλώσεις υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας και των ερπυστριών των τανκς. Αυτά τα κάνει η Τουρκία και γι αυτό δεν μας πείθει εμάς τους Ε/κ.

Όταν τιμούμε λοιπόν την Κυπριακή Δημοκρατία ας θυμόμαστε ότι κάτω από το χάρτη της στη σημαία μας, την οποία φιλοτέχνησε Τουρκοκύπριος, βρίσκονται δύο κλαδιά ελιάς.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/ta-rigi-sigkiniseos-ke-ta-aeroplanouthkia