Αναβάλλονται για φέτος οι εξετάσεις τετραμήνων. Μετά τον σάλο που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες και το έντονο παρασκήνιο με φωνές αντιδράσεων, οι εξετάσεις αναβάλλονται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι, μέσα από συναινετική προσέγγιση και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες απόψεις ή ανησυχίες που εκφράστηκαν, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισε όπως οι εξετάσεις τετραμήνων εφαρμοστούν τελεσίδικα την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20.

Το ΥΠΠ τονίζει εμφατικά ότι ήταν απολύτως έτοιμο και είχε προνοήσει για όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα για την άμεση εφαρμογή της μεταρρύθμισης από τη σχολική χρονιά 2018-19, όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί που έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση συνθηκών πλήρους ηρεμίας, το ΥΠΠ έλαβε σοβαρά υπόψη τις διαβουλεύσεις που είχε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και υιοθέτησε την άποψή της για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, οι οργανωμένοι γονείς δήλωσαν ότι θεωρούν θετική την πρόταση του ΥΠΠ για αξιολόγηση των μαθητών, ωστόσο κρίνουν ωφελιμότερο να εφαρμοστούν οι εξετάσεις τετραμήνων από την επόμενη σχολική χρονιά.

Στην απόφασή του για αναστολή, το ΥΠΠ έλαβε επίσης υπόψη τοποθετήσεις που έγιναν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και απόψεις μερίδας της μαθητικής κοινότητας. Στοχεύοντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την απαραίτητη αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω του διαλόγου που έχει συναποφασιστεί και ήδη έχει ξεκινήσει για τα υπόλοιπα θέματα, το ΥΠΠ θέλει από τώρα να γνωστοποιήσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι οι Κανονισμοί που αφορούν στα σχολικά τετράμηνα θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο 2019, όπως ήδη αποφάσισε η Κυβέρνηση και ενέκρινε η Βουλή.

Γραπτή δήλωση για τις εξετάσεις τετραμήνων εξέδωσε η Κυβέρνηση αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει λάβει γνώση για τις διαβουλεύσεις που έκανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού με τους κοινωνικούς εταίρους στην εκπαίδευση και σημειώνει ότι και στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπάρχει πρόταση που εξασφαλίζει πλήρη συναίνεση για να ισχύσουν οριστικά οι νέοι Κανονισμοί για τη Μέση Εκπαίδευση και τα τετράμηνα από την επόμενη σχολική χρονιά. Λαμβάνει επίσης υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικράτησαν στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισε, αποσκοπώντας σε όσο το δυνατό πιο συναινετικές συνθήκες και με γνώμονα την επιτυχία της μεταρρύθμισης που βελτιώνει και αναβαθμίζει ποιοτικά τη δημόσια εκπαίδευση, να έρθει σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να αποσυρθεί η αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικής πρότασης νόμου που ψηφίστηκε. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι σαφές ότι οι σχετικοί Κανονισμοί θα ισχύουν και θα εφαρμοστούν ομαλά για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών και την καλύτερη και ποιοτικότερη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, στο σχολικό έτος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2019.

Από τα πιο πάνω είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας, βαδίζει από “επιτυχία” σε “επιτυχία”. Μετά την άρον-άρον αναδίπλωσή της στη διαμάχη με τους εκπαιδευτικούς (έπειτα από δίμηνη οξεία και εντελώς αχρείαστη κόντρα μαζί τους), ήρθε τώρα να αλλάξει άρδην την απόφασή της και για το θέμα των εξετάσεων τετραμήνου, την οποία η ίδια επέβαλε στη Βουλή πριν από 1,5 χρόνο. Ακόμη και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει απωλέσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας που διέθετε.