Το Sigmalive εξασφάλισε και παρουσιάζει δημοσκόπηση της εταιρίας Symmetron Market Research που διενεργήθηκε από τις 24/9 – 3/10 εν όψει των ευρωεκλογών.

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη δύναμη των κομμάτων την συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθώς επίσης και την άποψη των πολιτών για την οριζόντια ψηφοφορία.

Σημαντικά στοιχεία που ξεχωρίζουν από την έρευνα είναι η μείωση των ποσοστών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που διατηρούν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις βουλευτικές του 2016 αλλά και του ΕΛΑΜ το οποίο είναι το μοναδικό κόμμα που παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Ωστόσο, παρά την μείωση των ποσοστών που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα κόμματα, η παραδοσιακή τριάδα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ παραμένει αμετάβλητη. Επίσης, δυο κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή, αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές θα έμεναν εκτός κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερώτηση αφορά τις βουλευτικές εκλογές και όχι τις ευρωεκλογές, καθότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες με τους συνασπισμούς κομμάτων που αναμένεται να υπάρξουν. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι η πρόβλεψη για ρεκόρ αποχής στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πρόθεση συμμετοχής στις Ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η πρόθεση συμμετοχής στις Ευρωεκλογές κυμαίνεται στο 48% με το ποσοστό αυτό να δηλώνει ότι σίγουρα θα συμμετείχε. 25% δηλώνει «μάλλον ναι», 10% δηλώνει «σίγουρα όχι», 13% «μάλλον όχι» και ένα 4% «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ» . Με βάση τις σχετικές απαντήσεις η αποχή υπολογίζεται να εκτοξευτεί γύρω στο 60% σε σχέση με το 56% που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές του 2014.

Πρόθεση συμμετοχής ανά κόμμα

Πρώτο κόμμα σε πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές είναι η ΕΔΕΚ με 76%, ακολουθεί η Αλληλεγγύη με 69%, ο ΔΗΣΥ με 64%, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι καταγράφουν 63%, ενώ λίγο πιο πίσω έρχεται το ΕΛΑΜ με 62%. Η πρόθεση των ψηφοφόρων της Συμμαχίας – Πολιτών να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές ανέρχεται στο 60%. Τους επόμενους ευρωβουλευτές φαίνεται ότι θα καθορίσει η ηλικιακή ομάδα άνω των 60, καθώς αναμένεται να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία με ένα ποσοστό της τάξεως του 58%. Από την ηλικιακή ομάδα 40 – 59, θα προσέλθει στις κάλπες το 53% ενώ μόλις το 37% των ατόμων που βρίσκονται μεταξύ των ηλικιών 18 – 39 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν. Επίσης οι άντρες που θα ψηφίσουν ανέρχονται στο 54% ενώ οι γυναίκες στο 43%.

Πρόθεση ψήφου βουλευτικές εκλογές

Σε ερώτηση αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, νικήτρια είναι η αποχή με 21,6%. Ο ΔΗΣΥ καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 19,3%, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 13,9% τρίτο κόμμα είναι το ΔΗΚΟ καταγράφοντας ποσοστό 8,8%. Τέταρτο κόμμα είναι οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών με 3,7% ενώ οριακά πιο πίσω το ΕΛΑΜ με 3,6%. Ακολουθούν η ΕΔΕΚ με 3,2%, η Αλληλεγγύη με 1,9%, η Συμμαχία – Πολιτών με 1,4% και η ΔΗΠΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 1,6%, το Κόμμα για τα Ζώα 0,9% ενώ το άκυρο και το λευκό θα επέλεγαν 0,6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 18,1%.

Πρόθεση ψήφου στα έγκυρα

Η πρόθεση ψήφου ως προς τα έγκυρα καταγράφεται ως εξής: O ΔΗΣΥ λαμβάνει 24,9%, το ΑΚΕΛ 17,9%, το ΔΗΚΟ 11,3%, οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών 4,7%, το ΕΛΑΜ 4,6% και η ΕΔΕΚ 4,1%. Εκτός βουλής θα έμεναν η Αλληλεγγύη με 2,5%, η Συμμαχία με 1,5%, η ΔΗΠΑ με 1,6% και το Κόμμα για τα Ζώα με 1,2%. Επί των εγκύρων αυτοί που θα ψήφιζαν άλλο κόμμα ανέρχονται στο 2% ενώ οι αναποφάσιστοι στο 23,3%.

Συσπειρώσεις

Πρωτιά στις συσπειρώσεις καταγράφει το ΕΛΑΜ με 86%, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με 73%, τρίτο το ΑΚΕΛ με 71%, τέταρτο το Κόμμα για τα Ζώα με 67%, πιο πίσω το ΔΗΚΟ με 65%, οι Οικολόγοι στη συνέχεια με 53%, η ΕΔΕΚ βρίσκεται στο 51%, η Αλληλεγγύη 44% και τελευταία η Συμμαχία Πολιτών με 36%.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές και το δείγμα συμπεριέλαβε 800 συνεντεύξεις με άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος τυχαίας στωματοποιημένης δειγματοληψίας μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με την χρήση ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα με βαθμός εμπιστοσύνης το 95% είναι το +/-3,5%.