Ο συγκεκριμένος θεσμός, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων διακυβερνήσεων δεν υπήρχε ποτέ. Ανακαλύφθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι υπάρχει κάποιο “κενό” στα θέματα συντονισμού των εθελοντικών οργανώσεων και έτσι αποφασίστηκε μια μέρα να ιδρυθεί ακόμη μία θέση κυβερνητικού αξιωματούχου. Στην πραγματικότητα, ο Νίκος Αναστασιάδης, ήθελε απλώς να εξοφλήσει την (όποια) υποχρέωσή του προς ένα ακόμη γαλάζιο παιδί, τον κ. Γιάννη Γιαννάκη. Κι αυτό βέβαια σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη.

Δεν θα ασχοληθούμε με τον τρόπο και τη διαδικασία με βάση την οποία ο κ. Γιαννάκη έγινε Επίτροπος με απόσπαση από τον Οργανισμό Νεολαίας, αφού αυτή είναι λίγο πολύ γνωστή. Ούτε θα αγγίξουμε το θέμα της εξωφρενικής μισθολογικής αύξησης από την κλίμακα Α8 στην Α14 εν μια νυκτί, την οποία μάλιστα ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε ουσιαστικά παράνομη.

Θα επικεντρωθούμε στην ουσία του συγκεκριμένου θεσμού και στο κατά πόσον επιτελεί οποιονδήποτε ουσιαστικό ρόλο που να δικαιολογεί την ύπαρξή του. Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα του Επιτρόπου και μελετήσει τις Ανακοινώσεις του, θα δει ότι οι βασικές δραστηριότητες του κ. Γιαννάκη εστιάζονται στη συμμετοχή του σε: μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, συνέδρια για το αλτσχάιμερ κ.α. Για να μη σχολιάσουμε τα ουκ ολίγα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη! Η μόνη πρόσφατη ουσιαστική πρωτοβουλία του κ. Γιαννάκη ήταν ο συντονισμός της βοήθειας προς τους πληγέντες στην πυρκαγιά στην Αθήνα.

Αν δούμε και τις δημοσιεύσεις στους επίσημους λογαριασμούς του Επιτρόπου Εθελοντισμού στο Facebook και στο Twitter, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιεύσεων αφορά στη συμμετοχή του σε διάφορα εγκαίνια, σε εκδηλώσεις τύπου φιλανθρωπικό τσάι και διάφορες συναντήσεις με φορείς με αμφίβολο στόχο και αποτέλεσμα. Για να το συνοψίσουμε, όλοι εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες συνεισφέρουμε στα δημόσια ταμεία για να λαμβάνει ο κ. Γιάννης Γιαννάκη €5000 μισθό το μήνα για να πηγαίνει να κόβει κορδέλες και να καταθέτει στεφάνια; Αυτός είναι ο ρόλος του Επιτρόπου Εθελοντισμού;

Τι έχει κάνει στα 5 χρόνια της θητείας του ο κ. Γιαννάκη για το θέμα της αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης που για χρόνια επιζητούν διακαώς οι ΜΚΟ των οποίων υποτίθεται προΐσταται; Ας βγει δημόσια να μας αναφέρει το ουσιαστικό έργο και συνεισφορά του. Δεν εκπλησσόμαστε όμως. Σε μια εποχή που ο διορίζονται μόνο “οι άριστοι των αρίστων”, γιατί ο κ. Γιαννάκη να αποτελεί εξαίρεση;